Küresel Isınma Ve İklim Değişikliği Dünyamızı Bekleyen Büyük Tehlike!

Dünya Meteoroloji Örgütü'nün paylaştığı harita dünyayı bekleyen gerçeği ortaya çıkardı. Yapılan araştırmada dünya haritası üzerindeki ısı dağılımını gösteren renkler dünyanın adeta kızardığının ve beklenen büyük tehlikeyi ortaya koydu. Her geçen yıl daha da anormal bir hal alan dünya ikliminin küresel ısınma sebebiyle pek çok ülke olumsuz şekilde iyice etkilemeye başladı.


Uzmanların yaptığı açıklamaya göre  eğer küresel ısınmanın bu denli devam etmesi durumda dünya haritasının değişebileceğini ihtimalini ortaya koydu. Örgütün konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “2020 ve sonrasında, sıcaklardan dolayı ekstrem doğa olaylarının yaşanacağı; ‘buzullardaki erime, deniz seviyelerinin yükselmesi, okyanuslardaki ısınma ve asitlenmenin yanı sıra ekstrem hava koşulları yaşanabileceği” uyarısında bulunuldu.

 Küresel ısınmayla birlikte dünya genelinde deniz suyu 2004 ile 2016 yılları arasında yılda 3,7 milimetre arttı. Grönland buz tabakasındaki erime rekor seviyeye ulaştı. Kuzey kutbunda rekor düzeyde ölçülen sıcaklıklar birçok buz kütlesinin de küçülmeye başladı. Sadece 2018-2019 yılında 560 milyar tondan fazla buz kütlesi kayboldu. Okyanus seviyelerinin beş altı metreden fazla yükseltebilecek kadar donmuş su içeren Grönland adası, 1990'lara kıyasla altı kat daha hızlı eriyor.

Aynı şekilde Güney kutbundaki Antarktika'da da alarm veriyor.  Buzul erime oranı 2000-2017 arasında  yılda ortalama %275 arttı. Güney yarım küre de Antarktika'da erimenin alarm seviyesinde hızlandığı Antarktika'nın 1990-2011 yılları arasında yılda neredeyse 86 milyar ton buzul kaybettiğini, eriyen buzul miktarının, 2010-2018 arasında yılda 250 milyar tonu aştığını gösterdi. Toplamda ise 25 yılda 3 trilyon ton buzul kaybedildi. 2100 yılına kadar okyanusların 28 ile 98 santimetre arasında yükselmesi ön görülüyor. 
Buzulların erimesiyle birlikte birçok kara parçası da sular altında kalacağı gerçeğini ortaya koyuyor. ABD'de  Miami, New York, Arjantin'e  Buenos Aires, Avustralya'da Sydney, Bangladeş, Avrupa'da Danimarka Hollanda ve Belçika  toprakları ve birçok merkez daha sular altında kalacak. Türkiye'de ise İstanbul ve İzmir'in büyük bir bölümü de sular altında kalacağı tahmin ediliyor. 
Küresel ısınma, iklim değişikliği her geçen gün dünyamızı olumsuz yönde etkilemeye devam ediyor. Geçtiğimiz  yıl Belçika, Hollanda, İngiltere ve Almanya'da hava sıcaklığı rekor  kırmıştı. Türkiye'de de  geçtiğimiz mayıs ayında bir çok ilde rekor kırılmıştı. Türkiye'de Meteorolojinin kayıt tutmaya başladığı 1929 yılından itibaren  Antalya'da Mayıs ayı sıcaklık rekoru 1945 tarihinde 38.7 derece ile kırılmıştı. Geçtiğimiz Mayıs ayında 41.8 dereceyle tüm zamanların Mayıs ayı rekoru kırılmıştı.

Her geçen yıl daha da belirgin bir şekilde artmaya devam eden hava sıcaklıkları yapılan araştırmalarda bir gerçeği daha ortaya koydu. Virüs salgını sonrası  insanlığı bekleyen yeni tehditi ortaya koyuyor. İnsanların korunması için yerleşim bölgelerinin aşırı sıcaklıklara karşı hazırlıklı olmaları gerektiğinin altı çizildi.

Küresel ısınmanın etkisiyle eriyen buzullar ve bunun sonucunda artan deniz seviyesinin yanı sıra aşırı sıcaklıkların etkisiyle tatlı su kaynakları da yok oluyor. Orta Asya'ya da Aral Gölü'nün yok olması,  Kaliforniya'da bulunan Oroville Gölü, Arizona ve Utah eyaletlerinde bulunan Powell Gölü'nün büyük bir bölümünün kuruması, Alaska'daki McCarty, İsviçre ve İtalya arasındaki sınırda bulunan Alpler'deki Matterhorn Dağı ve   Himalaya'daki buzullarının büyük bir bölümünün erimesi, Türkiye'de ise Tuz Gölü, Beyşehir Gölü, İznik Gölü, Eğridir Gölü, Manyas Gölü ve Sapanca Gölü  sularında büyük oranda azalma meydana gelmiştir. Hiçbir önlem alınmazsa bu yüzyıl sonunda küresel sıcaklığın ortalama 2 derece artacağı tahmin edilmektedir.  2 derecelik bir artışın dünyamız için çok büyük felaketlere yol açacaktır. Bütün bunları göz önünde bulunduracak olursak  gelecekte muhtemel olabilecek bu 
tehlikelere karşı  insanoğlu elinden gelini yaparak artık kesinlikle  tedbir almaları gerekmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Denizlerimizde Kuvvetli Fırtına, Batı Bölgelerde Kuvvetli Yağış ve İç kesimlerde de Kar Yağışı Bekleniyor !

2020-2021 Kış Sezonu Nasıl Geçecek !