Türkiye'de Olağanüstü Hava Olaylarının Sayısı Arttı!
Türkiye bulunduğu konum itibarıyla iklim değişikliğine bağlı olağanüstü hava olaylarından her geçen yıl daha fazla etkilenen bir ülke haline geldi.
Türkiye'de olağanüstü hava olayları 1990 yılından itibaren artış göstermeye başladı. Son yıllarda ise bu sayı gittikçe arttı. 2017 yılında 598, 2018 yılında 840, geçen yıl ise kaydedilen şiddetli yağış, sel, heyelan, yoğun kar, don, yıldırım, orman yangını ve çığ gibi olağanüstü hava olayları sayısı 935'e yükseldi. Geçtiğimiz senede ise Türkiye'de genel olarak sıcaklık ortalaması mevsim normalin 1.9 derece üzerine çıktı. Olağanüstü hava olaylarının dağılımında en çok şiddetli yağış, sel, heyelan ve fırtına şeklinde kayıtlara geçti. 2020 yılı içerisinde İstanbul, Giresun, Antalya, Muğla vd. illerde hortum, geçtiğimiz günlerde ise Ankara'daki yaşanılan toz fırtınası, Giresun ve Artvin'de ki sel felaketi dikkat çekti. Yıldırım düşmesi sayısında da ciddi artışlar gözlemlendi. İstanbul, Ordu, Kütahya ve Gümüşhane'de yıldırım can aldı.
2019 yılında Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi, Muğla, Antalya ve Adana'da 2020 yılı içinde son zamanda Giresun'un Dereli ilçesi, Trabzon, Rize'nin Çayeli ilçesi ve Artvin'de yaşanılan sel felaketleriyle günlük yağış miktarı 100-110 milimetreyi geçti.
Yüksek yağış oranı özellikle Türkiye'nin güney kesimlerinde kış aylarında, Güneydoğu Anadolu ve Karadeniz bölgesinde ise genellikle ilkbahar aylarında olduğu kaydedildi. Ancak yaz ve sonbahar aylarında ise Türkiye'de yağış miktarı Karadeniz bölgesi hariç mevsim normallerinin altında olarak kayıtlara geçti. Büyükçekmece gölü, Acıgöl, İznik gölü ve Van gölü kurak bir yaz ayı geçirmesi sebebiyle suları metrelerce çekildi.
Sıcaklık ise Türkiye'de 2019 yılı son 50 yılın en sıcak yılı olarak kayıtlara geçerken 2020 yılı Mayıs ayında Antalya, Şanlıurfa Siverek, İzmir Tire, Muğla ve Aydın'da sıcaklık rekor kırarak kayıtlara geçti. Ayrıca orman yangınlarının sayısında da bu yıl artış oldu.
2017 yılının Ocak ayı son 30-40 yılın en soğuk ayı olarak kayıtlara geçerken İstanbul'da, Giresun'da, Trabzon'da ve diğer birçok ilde günlerece kar sahilden kalkmadı. Ancak 2018 2019 kış sezonunda ise birçok il koca bir kış boyunca havada dahi kar yağışını göremedi. 2020 yılında Van'da kar miktarı son yılların rekorunu kırarken Şubat ayında yaşanılan üzücü çığ felaketi de bu yıl içerisinde yaşanılan extrem hava olayları arasında kayıtlara geçti.
Olağanüstü(extrem) hava olaylarının sayısı ve şiddeti her geçen yıl artarken iklim koşulları başta ulaştırma tarım olmakla birlikte enerji, sağlık gibi birçok sayıda sektörü etkilemektedir. Bunlara bağlı olarak iklim değişimlerinin izlenmesi ve bunlara göre planlar yapılması büyük bir önem taşıyor.
Yorumlar
Yorum Gönder