OCAK VE ŞUBAT AYI DEĞERLENDİRMESİ VE OLASI SİBİRYA SİSTEMİ ANALİZİ 🌨️


Ocak ayında iki önemli sistem, kar, yağmur, dolu ve fırtına...

Ocak ayının da artık son günlerine yaklaştık. Kısaca Ocak ayını değerlendirecek olursak; uzun bir aradan sonra birçok bölgeye ve il merkezlerine kar düştü. İki önemli sistemi geride bıraktık. Bunlardan biri Balkan ve birkaç gün önce geride bıraktığımız dar bir alana kar getiren sistem, birçok ilde yaşanan lodos fırtınası ve Mersin'de görülen şiddetli dolu yağışı. Ocak ayı Aralık ayına göre ülkemiz daha fazla yağış miktarı  ile kapattı. Her ne kadar Ocak ayı Aralık ayına göre bol yağış almış olsa da bu yağışlar ülkemiz için ne yazık ki yetersiz kalıyor ve  su kaynaklarımız hızlı bir şekilde tükeniyor. Geçtiğimiz günlerde NASA'nın yayınlamış olduğu haritada ülkemiz sadece barajlar değil yer altı sularınında hızlı bir şekilde kuruduğu ve ülkemizin büyük bir bölümünde yer altı suları kritik seviyeye ulaştı. Bu durum gelecek yıllarda çok daha büyük sorunlara sebep olacağı oldukça aşikar gözüküyor.


Ocak ayının son günlerine gelecek olursak ülkemiz batı kesimlerinden başlayarak yeni  bir yağışlı sistemin etkisi altına girecek.
Özellikle bugün Marmara bölgesinin güneybatı kesimleri(Çanakkale ve Edremit körfezi) Ege bölgesinde  İzmir, Manisa, Aydın ve Muğla çevresi Akdeniz bölgesinde Antalya ve Mersin çevresinde kuvvetli sağanak yağış, Antalya'nın Alanya, Gündoğmuş ilçeleri ve Mersin'in Anamur, Bozyazı ve Aydıncık ilçerinde ise şiddetli olmak üzere gök gürültülü sağanak yağış ve yer yer olası dolu yağışı ile yağış anında rüzgârın kuvvetli olacak olması sebebiyle oluşabilecek olası hortum  riski var. 


Yağışlar batı kesimlerde etkili olduktan sonra Doğu bölgelere ilerleyecek ve ardından etkisini kaybedecek. Bu süreçte iç kesimlerde kky ve kar yağışı görülecek. 2 günlük bir yağışlı bir hava hakim olacak.  

 Şubat ayına dair bir değerlendirme yapacak olursak ülkemiz 5-7 Şubat gibi kuzey afrika üzerinden sıcak bir hava dalgısının etkisi altına girmesi bekleniliyor. Buna göre bol lodos  fırtınası ile ısınacağız. Sıcaklıklarda birçok bölgede  22-25 derecelere kadar yükselmesi bekleniyor. İç bölgelerde, Marmara, Ege ve Akdeniz'de şiddetli lodos fırtınası maddi hasarlara yol açabilir.


Sıcak hava dalgasının ardından ülkemiz tahminen  10-11 Şubat(Tarihte ileri veya geri öteleme olabilir.) gibi Sibirya  sisteminin etkisi altında kalabilir. Daha önceki tahminde de belirttiğimiz  gibi, Marmara, Batı, Orta ve Doğu Karadeniz bölgesi için muazzam bir kar bereketi görülüyor. Diğer bölgelerde de  soğuk hava dalgası etkili olacak gibi gözüküyor. 


 Ancak şöyle bir durum da söz konusu; bazı uzmanların tezine göre  Kuzey Atlantik jetinin değişeceği ve bu durumunda Türkiye'nin Şubat ayının mevsim normallerinin üzerinde geçirme olasılığı da mevcut ihtimaller arasında gözüküyor. Yani modellerde ve senaryolarda  görülmeye başlayan o güçlü soğuk hava dalgasının kuzey ve orta Avrupa'ya da yönelme ihtimali söz konusu tahminler arasında yer alıyor. 


Ülkemiz adına modellerde ve senaryolarda görülen güçlü soğuk hava dalgasının gelme ihtimali şimdilik %20-25  olarak gözlüyor. Tabi önümüzde 11-12 günlük bir zaman dilimi var. Sistemin bütün hareketlerini inceliyoruz ve birçok modeli takip ediyoruz.
Şubat ayına girdiğimizde, sistem daha da netlik kazanacak ve sistem ülkemize mi yoksa Kuzey ve orta Avrupa'ya mı  gidecek bunu göreceğiz. Şuanlık son güncel veriler bu yönde gözüküyor. İlerleyen günlerde sisteme dair tekrar bilgi vereceğiz. İnstagramda @havamedya_a ve  facebookta Hava Medya sayfasından da bizi takip edebilirsiniz. İyi Günler... 

Furkan SEVİM

HAVA MEDYA ve ANALİZCİ TAHMİN YÖNETİCİSİ 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Denizlerimizde Kuvvetli Fırtına, Batı Bölgelerde Kuvvetli Yağış ve İç kesimlerde de Kar Yağışı Bekleniyor !

2020-2021 Kış Sezonu Nasıl Geçecek !